Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kultaseppä Kirsi Pelkonen

 

Minua on aina kiehtonut se, miten rumista raaka-aineista on mahdollista luoda jotain kaunista. Ammennan inspiraatiota korujeni suunnitteluun ja valmistukseen kotiseutuni maisemista Jäppilässä, Savon keskipisteessä. Kuin lenkkeilen suomenlapinkoirieni Unnan ja Hilkan kanssa, saatan pysähtyä katsomaan puiden välistä metsään siivilöityvää valoa, usvan liikettä lammen päällä tai virtaavan veden muotoilemaa jäätä.

 

Valmistuin kultasepäksi vuonna 1995 Lahden Muotoiluinstituutin Kultaseppäopistosta. Koen, että en itse ole valinnut kultasepän ammattia, vaan se valitsi minut jo silloin kun hakeuduin alalle. Valmistumisen jälkeen työskentelin yhteensä seitsemän vuotta palkkatyössä ennen yrittäjäksi ryhtymistä. Imatralla Jucka’s Designissa opin kultasepän työn perustaidot alusta asti. Minua myös kannustettiin opiskelemaan 3D-suunnittelua ja pikamallinnusta. Näistä taidoista oli hyötyä kun siirryin vuonna 2000 Hämeenlinnaan Kultakeskukselle.

 

Vuodesta 2002 alkaen olen työskennellyt itsenäisenä yrittäjänä. Suunnittelen omia korumallistoja, teen tilaustöitä yksityisasiakkaille ja alihankintaa isommille korualan yrityksille. On palkitsevaa nähdä omien käsiensä jälki ja asiakkaiden ilo onnistuneesta lopputuloksesta. Teen omat koruni pieninä sarjoina, ja viimeistelen ne yksilöllisesti käsityönä. Yrittäjänä saan valita miten ja milloin teen töitä. Se tuo minulle tekemisen vapauden ja ilon.

 

Minulla on pieni verstas Jäppilän idyllisessä kirkonkylässä. Olen lähtenyt täältä aikanaan opiskelemaan ja töihin muualle, mutta palannut aina takaisin. Mieleni lepää järvisuomalaisen luonnon keskellä. Kun turha häly on pois, jää tilaa luovuudelle ja omille ajatuksille.

 

Kuva: Timo NaukkarinenKuva: Timo Naukkarinen